Свободна и независима България

Ден на независимостта

Ден на независимостта на България 22 септември – денят на независимостта, носещ след себе си възможността и свободата да избираме!

За националното съзнание

Нека си отговорим на въпроса:

Как приемаме не персоналните, а националните празници? Склонни ли сме да гледаме на тях просто като време, в което се почива допълнително и не се ходи на работа или училище?

Знаем ли какво се е случило на тази дата и през коя година, при кой управляващ и причината, която налага случването на 22 септември и този процес?

Първопричината, накратко, е следната:

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя. След постигане на Съединението на Източна Румелия с Княжество България българският политически и културен елит започва нелеката борба за постигане и обявяване на независимост.

През септември 1908 г. в Истанбул младотурците извършват преврат, вследствие на което избухва стачка по жп линията Одрин-Белово. В нощта на 22 септември на яхтата „Хан Крум” край Русе министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинад. Оттам целият политически кабинет поема към Търново, като царският влак спира за почивка на гара „Две могили”. Именно там Александър Малинов написва манифест, под който се разписват княз Фердинанд и всички министри.

След провъзгласяване на Независимостта, започват поредица от заплахи с война от страна на Османската империя, на които България отвръща с мобилизация и декларирана готовност за мирно уреждане на конфликта. С помощта на Русия е постигнато споразумение и през 1909г биват подписани Руско-турски, Българо-турски и Руско-български протоколи. Според Протоколите, съответно, Русия опрощава военните задължения на Турция от войната през 1877-1878г; Турция се отказва от всички финансови претенции към България; България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 000 000 франка. (Последното „споразумение” несъмнено е повод за отделен анализ и коментар.)

Резултатът от Независимостта е следният: България става царство (княз Фердинанд приема, титлата „цар”), страната ни придобива право за активно участие в международните отношения, създадени са предпоставки за освобождаване на останалите под османска власт наши земи в Македония и Тракия.

 

Източник:

hera.bg