Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокост, установен от ООН в 2005 година.

Международен ден в памет на жертвите на Холокост

На 27 януари 1945 година в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау влезли съветски войници. Те намерили и освободили 2,819 затворници, сред тях 180 деца по-малки от 8 години. Много от онези, които оцелели, днес живеят в Израел. Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях. 

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона. Историята ни предупреждава, че омразата бързо може да премине в насилие.

Изправена пред надигащия се антисемитизъм и други форми на омраза, пред зачестилите инциденти, породени от насилие, Европейските държави трябва твърдо да предотвратяват и да се борят с антисемитизма във всички негови форми и да гарантират, че всеки гражданин в Европа може да живее така, както желае. Европа трябва да продължи да бъде място на мир и толерантност, където се изграждат мостове и се дава отпор на нетолерантността и дискриминацията.