Българският гений: Браунов газ – изобретението, което може да промени света

Кой е Илия Вълков?

Илия Георгиев Вълков (Юл Браун) е роден на 16 април 1922 г. Детството му минава в голяма и богато обзаведена къща в центъра на Варна на ул. „Генерал Колев“ 13. Завършва с отличие Търговската гимназия през 1941 г. Служи в морска рота в град Хора на гръцкия остров Самотраки.

От малък се интересува от техниката и теологията. Учи в Пловдивската семинария и следва електроинженерство в софийската Политехника. В работилницата на баща си сглобява радиоапарат. На 17 г. съзира важна мисъл за цялото човечество, кодирана във Второто послание на св. Петър: Бог ще накаже грешниците с огън и ще изгори Земята. Но как, нали две трети от планетата са покрити с вода!

Какво се случва след 9-ти септември?

След 9-ти септември животът му се преобръща. В края на следването е въдворен в Трудово-възпитателното общежитие „Перник“, после в Белене по обвинение в подозрителна научна дейност (слуша тайно западни радиостанции). След 30 месеца, през май 1950 г., е освободен. Жени се, но властта бди. Две години по-късно бяга в Турция през Резовската река. Арестуват го, обвиняват го в шпионаж и лежи 6 г. в затвора. Освободен е от майор Браун, предполагаем резидент на ЦРУ. Той помага на Вълков да избяга в Австралия. Започва работа като лабораторен техник. Сменя името си на Юл Браун – по името на любимия американски актьор от руски произход Юл Бринър (носител на „Оскар“) и фамилията на спасителя си.

В Сидни завършва електротехническия университет, работи в голямо индустриално предприятие. За 10 г. се издига до поста технически директор. През 1970 г. създава врата с детектори за оръжие, която патентова в 20 страни. Напуска фирмата, за да осъществи мечтата си.

Откритието Браунов газ

През 1971 г. Юл Браун прави нещо нечувано от времето на Майкъл Фарадей (1791-1867). Чрез електролиза разлага вода на смес от водород и кислород, съединява ги и получава контролирана, мощна и екологична енергия. Реакцията не е взривоопасна, както плашат големите корпорации, пояснява ученият. При нея няма експлозия, а имплозия (избухване навътре).

Нарича откритието си браунов газ – едноатомна форма на водорода и кислорода, изписва се 2H:O и е напълно различен от двуатомните смеси 2H2:O2. Състои се от 2 части водород и 1 част кислород в атомни форми (според някои източници 66,67% водород към кислород). Страничният продукт е вода.

Интересен факт за Брауновия газ

Интересен факт е, че при горене брауновият газ проявява избирателност спрямо различните материали – той може да разтопи метала с най-висока температура на кипене – волфрам, а в същото време може да бъде докоснат с ръка.

От вода и пак на вода, с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света – така определя Браун своето откритие. Установява, че може да смесва 3 изотопа на водорода и 6 на кислорода, което означава 36 вида вода. Имплозията става при електрическо запалване.

Бог е създал първо водата и е вложил в нея… най-мощната енергия на света. Искам да дам това на цялото човечество!… Правя го за бъдещите поколения, за да имат по-чист въздух, по-чиста вода, по-безопасна, по-евтина и възобновяема енергия и храна. Вземам водата, преобразувам я в газ, използвам енергията на газа и го превръщам отново във вода. Този кръговрат никога не свършва!“ (Илия Вълков).

За получаване на искрата използва импулсен ток на Никола Тесла (1856-1943) – прав ток, който е накъсан. В това е загадката. В нея се губят и следите на откритията на Тесла за този ток.

1600 км изминат път с кола, но без гориво

Любимaтa дeмoнcтpaция нa твopeниeтo нa Бpayн e дa изминe 1600 ĸилoмeтpa c ĸoлa – бeз тpaдициoннo гopивo, ĸaтo бeнзин и дизeл! Toвa e възмoжнo блaгoдapeниe нa бидoн c вoдa oт 4 литpa и чифт бpayнoви бaтepии, пpeoбpaзyвaщи вoдaтa в гaз.

Продава първия си генератор в Китай, където и досега се използва за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Няколко години оглавява свръхмодeрeн научно-изслeдоватeлски институт с над 2000 души научeн пeрсонал. Построeн е специално за нeго от воeнната промишлeност в затворeнитe воeнни градовe в пустинята Гоби. Военно-промишлeният гигант „Норинкс“ вече прeдлага на свeтовния пазар серии по–малки гeнeратори.

Едни от най-интересните свойства на брауновия газ се проявяват в едноименната горелка. Тя изразходва малко ток в сравнение с количеството произвеждан газ. Пламъкът й достига 6000 градуса – температурата на повърхността на Слънцeто, което изненадва специалистите от НАСА.

Генератор на Илия Вълков донесен от Австралия,
изложен във Военноморския музей във Варна
Браунов газ-генератор произвеждан в Корея

Приложения на Брауновия газ

  • В промишлеността: добив на минерали; изгаряне на отпадъци; заваряване на стъкло, чугун, алуминий, кварц, мед; рязане на най-твърдите сплави и стомани, мрамор, гранит; пречистване на водата; неутрализация на ядрените отпадъци за няколко секунди направо в реактора.
  • В земеделието: ускоряване на развитието на растенията чрез хидратирана от брауновия газ вода. Плодовете и зеленчуците са чисти и с много по-добри хранителни качества.
  • За профилактика и терапия: инжектираният в чешмяна или минерална вода браунов газ подобрява нейните качества и полезност за здравето: имунна система; остаряване; мускулни болки; зарастване на раните.

Юл Браун остава непризнат в родината си

Надареният откривател, но неумел бизнесмен умира на 20 май 1998 г. в бедност в болница край Сидни. Поставена му е диагноза остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Погребан е в местното гробище.

Приживе по петите му са икономически и военни разузнавания. Има и три опита за убийство. Около смъртта му също витаят мистерии. Имуществото на Браун е разпиляно и разпродадено, колата му изчезва. Проектите от последните 10 години, връчени на неизвестен българин – негова дясна ръка, не са открити. Сроковете на патентите отдавна са изтекли.

Няма наследници, тъй като не вписва като своя дъщеря бебето, родено след бягството му. От българката Лиляна в Австралия няма деца. След смъртта на Юл Браун дъщерята успява да върне оцелели разработки и първите генератори. Но основните страници от откритията липсват. В момента у нас има три генератора: в техническите университети в София и Габрово и във Военноморския музей във Варна.

Въпреки световната слава българинът с австралийско гражданство Юл Браун остава непризнат в родината си.

Негова любима мисъл е: Имплозията е създател. Експлозията е разрушител. Това е съзидателният принцип на Вселената.

Твърди се, че преди да изчезне на 5 декември 2014 г. бившият ръководител на ДАНС трябвало да намери адвокатска кантора, която да патентова разработка на холдинга ,,Обединени енергийни търговци“. В основата й е брауновият газ. Може да се използва в генератори за товарни камиони и леки автомобили. Спестява 25-30% от дизеловото гориво.

Източник: bgnow.eu