Курортът “Албена” празнува 52-годишнина

Първият туристически комплекс в страната

Курортът „Албена“ се намира на 36 км северно от Варна и 11 км южно от Балчик. Това е първият туристически комплекс в страната, а идеята е била да бъде и най-модерният, като продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Проектирането му е било възложено на арх. Николай Ненов и първоначално са смятали да се нарече „Балчик-юг“. На 3 февруари 1967 година, с приемането на новия градоустройствен план, е решено комплексът да носи името „Албена“ по едноименния разказ на Йордан Йовков.

Началото на строежа на "Албена"

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 г. първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л „Доростор“.

Световноизвестните личности, посетили "Албена"

„Островърхи бели пирамиди, издигащи се в полукръг върху пясъка. Това веднага ми напомни за средиземноморската архитектура в шикозните курорти, изпъстрили френското крайбрежие. Но аз се намирах в Албена, България – едно име, което трябва да се запомни. Новата европейска Ривиера е построена съвсем скоро – през 1968 г.”, Така започва своя репортаж за нашия черноморски курорт Барбара Бърнс от влиятелния по това време всекидневник „Маями Нюз” брой 21 март 1974г.

Сред световноизвестните личности, посетили комплекса са кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват „Балтата“. Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево – Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.