4 юли – Празник на САЩ и Велинград

Националният празник на американците

Днес американците отбелязват своя национален празник – Деня на независимостта. Те го приемат като рожден ден на нацията и тази година ще го празнуват за 247-и път. У нас датата 4 юли е определена за празник на град Велинград и боен празник на 9-и Пловдивски, 11-и Сливенски и 3-ти артилерийски полкове. Също така православната църква чества паметта на св. Андрей Критски.

На 4 юли 1776 г. във Филаделфия, щата Пенсилвания, е приета Декларацията за независимостта, която е била подготвена от комисия от петима души, ръководени от бъдещия трети президент на САЩ Томас Джеферсън.

Според този документ 13-те британски колонии на източното крайбрежието на Северна Америка, обявяват независимостта си от Великобритания и вече официално се обявяват за “свободни и независими щати”.

Празникът на Велинград

А у нас деня на Велинград се празнува от 1988 година. Празника на град Велинград се намира в Чепинската котловина на Западните Родопи. С Решение 158 от 23 януари 1948 г. и Постановление 4 на Министерския съвет, обнародвано на 5ти февруари 1948 г, селата Лъжене, Каменица и Чепино се обединяват в едно селище, обявено за град – Велинград. Във Велинград са съсредоточени едни от най-богатите в България хидротермални находища. Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като “СПА столицата на България”.

Всяка година с отбелязването на деня на града се отктриват Велинградските празници на културата. В рамките на Велинградските празници са поканени фолклорни състави от района и чужбина.

Източници:

chernomore.bg

calendar.dir.bg

sabori.bg

velingradbg.com