Навършват се 37 години от отварянето на Делфинариума във Варна за посетители

Делфини, Делфинариум Варна

Единственият делфинариум на Балканския полуостров

Делфинариумът във Варна е открит на 11 август 1984 г. и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 м. и дълбочина 6 м. Пълни се с морска вода чрез специална помпена система, като водата се извлича от Черно море на 150 – 160 м. от брега и дълбочина 3 – 6 м., където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна.

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна, Той е единственият делфинариум не само в България, но и на Балканския полуостров. Делфинариумът има пет делфина – 2 женски и 3 мъжки – Доли и Йоана, Кимбо, Бимбо и Флипър.

Сградата на делфинариума

Сградата впечатлява с футуристичната си конструкция и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е проектиран от колектив, под ръководството на известния архитект Симеон Саралиев. Самата постройка представлява лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб, с размери 30 х 30 м. и височина 14 м.

Басейнът повтаря точно т.нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят.

Историята на варненския делфинариум

Идеята за създаването на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е лансирана от зоолога Николай Боев. В първоначалната си формулировка тя се е отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк „Ропотамо“ бил изготвен и проект за неговото изграждане. Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).