Датата 10 август 1915 г. се счита за начало на българското самолетостроене

Кой е Асен Йорданов?

Асен Йорданов осъществява успешен пробен полет на първия български аероплан на 10 август 1915 г. Той е и негов изобретател.

Асен Христов Йорданов е роден в София на 2 септември 1896 г., син на Христо Йорданов, инженер и химик. От малък любимото му занимание е да прави хвърчила. Постъпва в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие „Етан“.

По време на Балканската война, едва 16-годишен, Асен заминава за фронта доброволец и постъпва като механик в аеропланното отделение край Свиленград. Там той продължава да работи върху конструирането на първия български самолет „Експрес“ („Йорданов-1“), който завършва през лятото на 1915 г.

Заслугите на Йорданов

Aвтор на многобройни трудове с практическа стойност, посветени на пилотирането и теоретичната подготовка на пилотите, включително за дневно и нощно пилотиране, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната промишленост. В САЩ са продадени 750 000 екземпляра от книгите му. Те са преведени в много страни, включително и СССР.

През 1950-те години Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница. Още приживе неговите заслуги са признати. Името му е вписано в „Книгата за почетни граждани на Ню Йорк“, портретът му е изложен в „Залата на славните“ в нюйоркското летище „Ла Гуардия“.

След смъртта му през 1967 година става почетен гражданин на Ню Йорк, а за него първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг казва: „От него както аз, така и всички американски пилоти сме се учили на авиация“.

Още подобни статии можете да намерите в нашата секция “Любопитно“.